Scalibor® gyógyszeres nyakörv

img

A Scalibor® gyógyszeres nyakörv megbízható és tartós védelmet nyújt kutyájának kullancsok és szúnyogok ellen.

FAQ - Gyakori kérdések

1. Mitől egyedülálló a Scalibor® gyógyszeres nyakörv?

A Scalibor® gyógyszeres nyakörv egy speciálisan kifejlesztett és szabadalmazott hatóanyag-felszabadulási mechanizmusra épülő innovatív technológia eredménye, amely megakadályozza, hogy a hatóanyag elpárologjon és a levegőbe, vagy a környezetbe kerüljön. Ez úgy válik lehetővé, hogy a hatóanyag összetett vegyület formájában a vivőanyaghoz kötődik. A komplexum egyenletesen kerül leadásra és a hatóanyag zsíroldhatósága következtében  közvetlenül és kizárólag a kutya szőrzetére kerül.

2. Milyen hatóanyagot tartalmaz a Scalibor® gyógyszeres nyakörv?

A Scalibor® gyógyszeres nyakörv hatóanyaga a deltametrin. A hatóanyag úgy kullancsok, mint szúnyogok ellen hatásos. A deltametrin szintetikusan előállított piretroid. Ez struktúrájában megfelel a krizantém virágjából nyert kivonatnak, a piretrumnak. A pietroid általában térizomerek keverékéből áll.
A térizomerek olyan molekulák, amelyek különböző térbeli struktúrával rendelkeznek és hatékonyságuk is különböző. A biológiai aktivitás a nagyon hatásostól a hatástalanig terjed.  A deltametrinnek nyolc különböző izomerét ismerjük.
A Scalibor® gyógyszeres nyakörv esetében a leghatékonyabb izomert választottuk ki, amely már a legkisebb koncentrációban is rendkívül hatékony.

Térizomerek száma
Hatóanyag

A lehetséges izomerek száma

A termékben található izomerek számaA termékben található hatékony izomerek száma
fenvalerat441
cypermentin882
flumetrin882
deltametrin811

3. Mi ellen hatásos a Scalibor® gyógyszeres nyakörv?

A Scalibor® gyógyszeres nyakörv megakadályozza a kullancsinfesztációt (ixodes ricinus, rhipicephalus sanguineus) és a lepke- és culex-szúnyogok vérszívását. Már alacsony koncentrációban is maximálisan hatékony a kullancs valamennyi fejlődési alakjával, tehát a lárvák, nimfák és kifejlett példányokkal szemben.

Hatásos a kullancs valamennyi fejlődési alakjával szemben

Hatásos a kullancs valamennyi fejlődési alakjával szemben

A barna kullancs (rhipicephalus) különböző fejlődési alakjainak érzékenysége (LC 90) két szintetikus piretroidra.

A deltametrin már alacsony koncentráció mellett hatásos valamennyi fejlődési alakkal szemben, tehát a lárvákra, nimfákra és kifejlett példányokra.

Hatásos erőteljes kullancsfertőzésnél
A barna kutyakullancs (rhipicephalus sanguineus) elleni hatásosság

Hatásos erőteljes kullancsfertőzésnél

A Scalibor gyógyszeres nyakörv nagymértékű kullancsfertőzöttség időszakában is hatékony. A kísérletben reprodukált kullancsinfesztáció nagyfokú volt (25 - 50 kullancs) és többszörösen ismétlődött (10 egymást követő infesztáció).

Hatásos lepkeszúnyog ellen
Lepkeszúnyog elleni hatásosság eredményei

Hatásos homoki- / lepkeszúnyog ellen

A Scalibor gyógyszeres nyakörv ebben az esetben is nagyon hatékony.
Az infesztáció mértéke 100 szúnyog / kutya, 11-szeres ismétléssel.

Hatásos dalos szúnyog (culex pipiens) ellen
Dalos szúnyog elleni hatásosság eredményei

Hatásos dalos szúnyog (culex pipiens) ellen

A Scalibor gyógyszeres nyakörv legalább 6 hónapig véd a vérszívás ellen.

4. Mikortól fejti ki a Scalibor® gyógyszeres nyakörv hatását?

A Scalibor® gyógyszeres nyakörvet legalább 1 héttel a várt hatás kifejtése előtt kell felhelyezni. A Scalibor® gyógyszeres nyakörv egy héttel felhelyezése után 90 %-os védelmet nyújt a lepkeszúnyogok csípése ellen. A védettség a felhelyezést követő második héttől közel 100 %-os.

5. Mennyi ideig hatásos a Scalibor® gyógyszeres nyakörv?

A Scalibor® gyógyszeres nyakörv hat hónapos védettséget biztosít kullancsok és lepkeszúnyogok ellen és legalább hat hónapos védettséget a Culex pipiens pipiens ellen, tehát a teljes kullancs- és szúnyogszezonban.

6. Milyen szaga van a Scalibor® gyógyszeres nyakörvnek?

A hagyományos kullancsnyakörvek általában kellemetlen illatúak. A Scalibor® gyógyszeres nyakörv ezzel szemben teljesen szagtalan.

7. Befolyásolja a Scalibor® gyógyszeres nyakörv hatásosságát, ha vizes lesz?

Nem, a vízzel történő érintkezés (pl. esőben történő sétáltatás vagy úszás) nem befolyásolja a Scalibor® gyógyszeres nyakörv hatékonyságát. A deltametrin lipofil, azaz zsírban oldódó, így a vízben nem oldódik.

Azonos hatékonyság, függetlenül attól, hogy nedves vagy száraz
A víz hatása az aktív hatóanyag leadására

Hatékonyság nedves állapotban

Minden héten 1 órán keresztül folyó víz alá (3 liter / óra) tartott Scalibor gyógyszeres nyakörveknél az aktív hatóanyag leadásában nem mutatkozott különbség a száraz nyakörvekkel szemben.

8. Milyen korú kutyáknál lehet alkalmazni a Scalibor® gyógyszeres nyakörvet?

Mivel a kutyák jól tolerálják a Scalibor® gyógyszeres nyakörvet, már hét hetes kutyakölyköknél is fel lehet helyezni.

9. Vemhes vagy szoptató szukáknál alkalmazható-e a Scalibor® gyógyszeres nyakörv?

Igen, a Scalibor® gyógyszeres nyakörv a vemhesség és a laktáció időszakában, valamint tenyészszukáknál is alkalmazható. Laborvizsgálatok nem igazoltak semmiféle teratogén, embriotoxikus, genetikai károsodást okozó vagy egyéb hátrányos hatást az anyaállat szaporodási képességére.

10. Jelent-e terhelést a Scalibor® gyógyszeres nyakörv a kutyámnak?

Nem, a hatóanyag naponta kis mennyiségben szabadul föl a nyakörvből és közvetlenül a kutya bőrének zsírrétegébe kerül. A nyaki területről kiindulva a hatóanyag folyamatosan szétterül a kutya egész testén. Ez egy nagyon kíméletes módszer, ugyanakkor azt is jelenti, hogy a kutyának folyamatosan viselnie kell a Scalibor® gyógyszeres nyakörvet annak érdekében, hogy fennmaradjon a hatásos deltametrin szint.
Scalibor® gyógyszeres nyakörvet viselő kutyákon végzett vérvizsgálatok azt mutatták, hogy a deltametrin nem szívódik fel a bőrön keresztül. A deltametrin rendkívül érzékeny mérési módszerek alkalmazásával (< 5 ng/ml a vérplazmában határérték mellett) sem volt kimutatható.
Még négy Scalibor gyógyszeres nyakörv felhelyezésekor sem lehetett klinikai elváltozásokat, súlyvesztést, táplálkozási zavart vagy módosult biokémiai és hematológiai paramétereket kimutatni.

11. Mennyire biztonságos az alkalmazás kutyám szempontjából?

A deltametrin rovarokra átlagosan 2600 - 5500-szor mérgezőbb, mint emlősállatokra, ezért széles körben és nagy biztonsággal alkalmazható. Ez magyarázza, hogy a Scalibor® gyógyszeres nyakörv-ot a kutyák jól tolerálják.
Még 300 mg deltametrin/kg orális alkalmazásakor sem lépne fel életveszély a kutya számára, tehát akkor sem, ha egy kb. 2,5 kg súlyú kutya egy 48 cm hosszú Scalibor® gyógyszeres nyakörvet megenne. Egy gyógyszeres nyakörv deltametrin-mennyiségének véletlen elfogyasztása koordinációs zavart, nyáladzást és remegést okoz. Ugyanakkor ezek a tünetek 48 órán belül megszűnnek.

12. Mennyire biztonságos a Scalibor® gyógyszeres nyakörv gyermekek és kutyatartók számára?

Vizsgáltuk a kéz deltametrinnel történő kontaminációját a Scalibor® gyógyszeres nyakörvet viselő kutya megsimogatását követően. A deltametrint egy validált HPLC-módszer segítségével mutattuk ki. A vizsgálat azt mutatta, hogy a deltametrin szájon keresztül történő napi bevitele a kutya megsimogatása és a kéz és az ujjak lenyalása után még 100 %-os bevitel esetében is jóval az ADI-érték (10 mg/kg testsúly) alatt marad. A számított maximális mennyiség szájon keresztül történő napi bevitele az ADI-érték definíciója alapján nem jelent releváns veszélyt gyermekekre, mivel a határérték alapjául meghatározott ADI-értéket egy ember teljes élete során mindennap történő bevitelre kalkulálták. Az ily módon meghatározott deltametrin mennyiség 10kg testsúlyú gyermeknél az ADI-érték 1/10-ének felel meg.
ADI-érték („acceptable daily intake“ = elfogadható napi beviteli mennyiség)

  • Ez a mennyiség egy ember teljes élete során mindennap bevihető anélkül, hogy bármiféle egészségkárosodást okozna.
  • Az Egyesült Nemzetek Élelmiszerügyi és Egészségügyi szervezetének (FAO, WHO) szakértői csoportja határozza meg toxikológia ismeretek alapján.

A deltametrint az ektoparaziták leküzdésére élelmiszertermelő állatoknál (szarvasmarha, juh, hal) is alkalmazzák.

13. Mire ügyeljünk a Scalibor® gyógyszeres nyakörv felhelyezésekor és viselésekor?

Csak egy megfelelően rögzített nyakörv biztosítja a hatóanyag folyamatos és hatékony leadását. A cél az, hogy maximális érintkezési felületet biztosítsunk a nyakörv és a kutya nyaka között a nyakörv viselésének teljes időtartama alatt. A nyakörvet úgy rögzítsük, hogy a nyakörv és a nyak közé két ujjunk beférjen. Az 5 cm-nél hosszabb szabadon álló részt vágjuk le. Így növekvőfélben levő kutyáknál a nyakörvet hozzá lehet igazítani a kutya nyakához.
A hatóanyag folyamatos utánpótlás mellett a nyaktól kiindulva terjed szét a kutya egész testén. Ez egy roppant kíméletes módszer a kutya számára, de ugyanakkor azt is jelenti, hogy a nyakörvnek egy bizonyos időre van szüksége ahhoz, hogy maradéktalanul kifejtse hatását.  Éppen ezért a Scalibor® gyógyszeres nyakörv-ot időben fel kell helyezni, legalább egy héttel az esetleges infesztáció előtt.
A deltametrin folyamatos leadásával biztosított a hatékony szint fenntartása. A kutyának a nyakörvet állandóan viselni kell, éjszaka is. Mivel a deltametrin lipofil, azaz zsírban oldódó, a Scalibor® gyógyszeres nyakörv alkalmazásakor nem szabad a kutyát zsíroldó samponnal mosni.