FAQ – Gyakori kérdések

A Scalibor® gyógyszeres nyakörv egy speciálisan kifejlesztett és szabadalmazott hatóanyag-felszabadulási mechanizmusra épülő innovatív technológia eredménye, amely megakadályozza, hogy a hatóanyag elpárologjon és a levegőbe, vagy a környezetbe kerüljön. Ez úgy válik lehetővé, hogy a hatóanyag összetett vegyület formájában a vivőanyaghoz kötődik. A komplexum egyenletesen kerül leadásra és a hatóanyag zsíroldhatósága következtében  közvetlenül és kizárólag a kutya szőrzetére kerül.

A Scalibor® gyógyszeres nyakörv hatóanyaga a deltametrin. A hatóanyag úgy kullancsok, mint szúnyogok ellen hatásos. A deltametrin szintetikusan előállított piretroid. Ez struktúrájában megfelel a krizantém virágjából nyert kivonatnak, a piretrumnak. A pietroid általában térizomerek keverékéből áll.
A térizomerek olyan molekulák, amelyek különböző térbeli struktúrával rendelkeznek és hatékonyságuk is különböző. A biológiai aktivitás a nagyon hatásostól a hatástalanig terjed.  A deltametrinnek nyolc különböző izomerét ismerjük.
A Scalibor® gyógyszeres nyakörv esetében a leghatékonyabb izomert választottuk ki, amely már a legkisebb koncentrációban is rendkívül hatékony.

Térizomerek száma

HatóanyagA lehetséges izomerek számaA termékben található izomerek számaA termékben található hatékony izomerek száma
fenvalerat441
cypermentin882
flumetrin882
deltametrin811

A Scalibor® gyógyszeres nyakörv megakadályozza a kullancsinfesztációt (ixodes ricinus, rhipicephalus sanguineus) és a lepke- és culex-szúnyogok vérszívását. Már alacsony koncentrációban is maximálisan hatékony a kullancs valamennyi fejlődési alakjával, tehát a lárvák, nimfák és kifejlett példányokkal szemben.

Hatásos a kullancs valamennyi fejlődési alakjával szemben

A barna kullancs (rhipicephalus) különböző fejlődési alakjainak érzékenysége (LC 90) két szintetikus piretroidra.

A deltametrin már alacsony koncentráció mellett hatásos valamennyi fejlődési alakkal szemben, tehát a lárvákra, nimfákra és kifejlett példányokra.

Hatásos erőteljes kullancsfertőzésnél
A barna kutyakullancs (rhipicephalus sanguineus) elleni hatásosság

A Scalibor gyógyszeres nyakörv nagymértékű kullancsfertőzöttség időszakában is hatékony. A kísérletben reprodukált kullancsinfesztáció nagyfokú volt (25 – 50 kullancs) és többszörösen ismétlődött (10 egymást követő infesztáció).

Hatásos lepkeszúnyog ellen
Lepkeszúnyog elleni hatásosság eredményei

A Scalibor gyógyszeres nyakörv ebben az esetben is nagyon hatékony.
Az infesztáció mértéke 100 szúnyog / kutya, 11-szeres ismétléssel.

Hatásos dalos szúnyog (culex pipiens) ellen
Dalos szúnyog elleni hatásosság eredményei

A Scalibor gyógyszeres nyakörv legalább 6 hónapig véd a vérszívás ellen.

A Scalibor® gyógyszeres nyakörvet legalább 1 héttel a várt hatás kifejtése előtt kell felhelyezni. A Scalibor® gyógyszeres nyakörv egy héttel felhelyezése után 90 %-os védelmet nyújt a lepkeszúnyogok csípése ellen. A védettség a felhelyezést követő második héttől közel 100 %-os.

A Scalibor® gyógyszeres nyakörv hat hónapos védettséget biztosít kullancsok és lepkeszúnyogok ellen és legalább hat hónapos védettséget a Culex pipiens pipiens ellen, tehát a teljes kullancs- és szúnyogszezonban.

A hagyományos kullancsnyakörvek általában kellemetlen illatúak. A Scalibor® gyógyszeres nyakörv ezzel szemben teljesen szagtalan.

Nem, a vízzel történő érintkezés (pl. esőben történő sétáltatás vagy úszás) nem befolyásolja a Scalibor® gyógyszeres nyakörv hatékonyságát. A deltametrin lipofil, azaz zsírban oldódó, így a vízben nem oldódik.

Azonos hatékonyság, függetlenül attól, hogy nedves vagy száraz
A víz hatása az aktív hatóanyag leadására

Minden héten 1 órán keresztül folyó víz alá (3 liter / óra) tartott Scalibor gyógyszeres nyakörveknél az aktív hatóanyag leadásában nem mutatkozott különbség a száraz nyakörvekkel szemben.

Mivel a kutyák jól tolerálják a Scalibor® gyógyszeres nyakörvet, már hét hetes kutyakölyköknél is fel lehet helyezni.

Igen, a Scalibor® gyógyszeres nyakörv a vemhesség és a laktáció időszakában, valamint tenyészszukáknál is alkalmazható. Laborvizsgálatok nem igazoltak semmiféle teratogén, embriotoxikus, genetikai károsodást okozó vagy egyéb hátrányos hatást az anyaállat szaporodási képességére.

Nem, a hatóanyag naponta kis mennyiségben szabadul föl a nyakörvből és közvetlenül a kutya bőrének zsírrétegébe kerül. A nyaki területről kiindulva a hatóanyag folyamatosan szétterül a kutya egész testén. Ez egy nagyon kíméletes módszer, ugyanakkor azt is jelenti, hogy a kutyának folyamatosan viselnie kell a Scalibor® gyógyszeres nyakörvet annak érdekében, hogy fennmaradjon a hatásos deltametrin szint.
Scalibor® gyógyszeres nyakörvet viselő kutyákon végzett vérvizsgálatok azt mutatták, hogy a deltametrin nem szívódik fel a bőrön keresztül. A deltametrin rendkívül érzékeny mérési módszerek alkalmazásával (< 5 ng/ml a vérplazmában határérték mellett) sem volt kimutatható.
Még négy Scalibor gyógyszeres nyakörv felhelyezésekor sem lehetett klinikai elváltozásokat, súlyvesztést, táplálkozási zavart vagy módosult biokémiai és hematológiai paramétereket kimutatni.

A deltametrin rovarokra átlagosan 2600 – 5500-szor mérgezőbb, mint emlősállatokra, ezért széles körben és nagy biztonsággal alkalmazható. Ez magyarázza, hogy a Scalibor® gyógyszeres nyakörv-ot a kutyák jól tolerálják.
Még 300 mg deltametrin/kg orális alkalmazásakor sem lépne fel életveszély a kutya számára, tehát akkor sem, ha egy kb. 2,5 kg súlyú kutya egy 48 cm hosszú Scalibor® gyógyszeres nyakörvet megenne. Egy gyógyszeres nyakörv deltametrin-mennyiségének véletlen elfogyasztása koordinációs zavart, nyáladzást és remegést okoz. Ugyanakkor ezek a tünetek 48 órán belül megszűnnek.

Vizsgáltuk a kéz deltametrinnel történő kontaminációját a Scalibor® gyógyszeres nyakörvet viselő kutya megsimogatását követően. A deltametrint egy validált HPLC-módszer segítségével mutattuk ki. A vizsgálat azt mutatta, hogy a deltametrin szájon keresztül történő napi bevitele a kutya megsimogatása és a kéz és az ujjak lenyalása után még 100 %-os bevitel esetében is jóval az ADI-érték (10 mg/kg testsúly) alatt marad. A számított maximális mennyiség szájon keresztül történő napi bevitele az ADI-érték definíciója alapján nem jelent releváns veszélyt gyermekekre, mivel a határérték alapjául meghatározott ADI-értéket egy ember teljes élete során mindennap történő bevitelre kalkulálták. Az ily módon meghatározott deltametrin mennyiség 10kg testsúlyú gyermeknél az ADI-érték 1/10-ének felel meg.
ADI-érték („acceptable daily intake“ = elfogadható napi beviteli mennyiség)

  • Ez a mennyiség egy ember teljes élete során mindennap bevihető anélkül, hogy bármiféle egészségkárosodást okozna.
  • Az Egyesült Nemzetek Élelmiszerügyi és Egészségügyi szervezetének (FAO, WHO) szakértői csoportja határozza meg toxikológia ismeretek alapján.

A deltametrint az ektoparaziták leküzdésére élelmiszertermelő állatoknál (szarvasmarha, juh, hal) is alkalmazzák.

Csak egy megfelelően rögzített nyakörv biztosítja a hatóanyag folyamatos és hatékony leadását. A cél az, hogy maximális érintkezési felületet biztosítsunk a nyakörv és a kutya nyaka között a nyakörv viselésének teljes időtartama alatt. A nyakörvet úgy rögzítsük, hogy a nyakörv és a nyak közé két ujjunk beférjen. Az 5 cm-nél hosszabb szabadon álló részt vágjuk le. Így növekvőfélben levő kutyáknál a nyakörvet hozzá lehet igazítani a kutya nyakához.
A hatóanyag folyamatos utánpótlás mellett a nyaktól kiindulva terjed szét a kutya egész testén. Ez egy roppant kíméletes módszer a kutya számára, de ugyanakkor azt is jelenti, hogy a nyakörvnek egy bizonyos időre van szüksége ahhoz, hogy maradéktalanul kifejtse hatását.  Éppen ezért a Scalibor® gyógyszeres nyakörv-ot időben fel kell helyezni, legalább egy héttel az esetleges infesztáció előtt.
A deltametrin folyamatos leadásával biztosított a hatékony szint fenntartása. A kutyának a nyakörvet állandóan viselni kell, éjszaka is. Mivel a deltametrin lipofil, azaz zsírban oldódó, a Scalibor® gyógyszeres nyakörv alkalmazásakor nem szabad a kutyát zsíroldó samponnal mosni.

Scalibor® gyógyszeres nyakörv

A Scalibor® gyógyszeres nyakörv megbízható és tartós védelmet nyújt kutyájának kullancsok és szúnyogok ellen.